Η Έκθεση που διοργανώνει ο Τεγεατικός Σύνδεσμος άνοιξε τις πύλες της για πρώτη φορά το έτος 1960 και έχει να επιδείξει μια επιτυχημένη πορεία 42 χρόνων στα τεγεατικά δρώμενα, έχοντας καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι των εκδηλώσεων που διοργανώνονται κάθε χρόνο στα πλαίσια του εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Το έτος 1960 ο Τεγεατικός Σύνδεσμος, με τη συνεργασία του Υπουργείου Γεωργίας, οργάνωσε για την εξυπηρέτηση των αναγκών του αμιγώς αγροτικού πληθυσμού της περιοχής την πρώτη Γεωργοεκπαιδευτική Έκθεση της χώρας. Η έκθεση αυτή λειτούργησε με τη συγκεκριμένη μορφή για μια δεκαετία με λαμπρά αποτελέσματα. Ήταν το 1970 η χρονιά που το κράτος, αναγνωρίζοντας την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική της σημασία, την προήγαγε σε Παμπελοποννησιακή Έκθεση Γεωργίας και Γεωργικών Μηχανημάτων υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εμπορίου.
Από τότε η Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας έχει προσφέρει σπουδαίες υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Χάρη στη νευραλγική της θέση –βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Πελοποννήσου- αποτέλεσε τον τόπο συνάντησης του αγρότη της Τεγέας αλλά και της νότιας Ελλάδας γενικότερα με το βιομήχανο, το βιοτέχνη και τον έμπορο.
Μέσω αυτής οι εξελίξεις της γεωργικής τεχνολογίας και τα σύγχρονα μέσα μηχανικής καλλιέργειας της γης έφτασαν στην Τεγέα, προβλήθηκαν αποτελεσματικά στον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής και υιοθετήθηκαν από αυτόν, με αποτέλεσμα την εισαγωγή νέων, προοδευτικών μεθόδων καλλιέργειας, την αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής και τη βελτίωση των όρων ζωής των Τεγεατών.
Η Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας έχει καταξιωθεί ως θεσμός και έχει συντελέσει στη βελτίωση της παραγωγής και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας. Το στοίχημα για το διοργανωτή της τα τελευταία χρόνια ήταν να διατηρηθεί αυτή επίκαιρη, προσαρμοζόμενη στη ραγδαία μετεξέλιξη των παγκόσμιων δεδομένων και συνεπώς και της ελληνικής πραγματικότητας και αφουγκραζόμενη τις σύγχρονες ανάγκες της τεγεατικής κοινωνίας. Και είναι ένα στοίχημα που κερδήθηκε.